Cum te pregătești pentru montarea ușilor

În cazul în care este nevoie să demontezi ușa veche pentru instalarea celei noi, nu trebuie să fii extrem de migălos:

  1. Deșurubează balamalele și scoate ușa
  2. Tocul îl poți tăia cu un fierăstrău și scoate cu o ranga.
  3. Curată apoi resturile de ipsos sau alte tencuieli.

În oricare caz, instalarea ușilor de interior este recomandată după ce ai terminat lucrările de renovare la ziduri și la pardoseli. Mai precis, este bine că montajul ușilor să se facă după montarea pardoselii și după aplicarea ultimului strat de vinarom sau oricare alt ultim finisaj al peretelui. În cazul în care montezi ușa în tencuiala udă, tocurile vor atrage umezeală și se vor deforma iar toată muncă ta va fi fost de prisos.
Ai grijă că finisajele să ajungă până la marginea golului de zidărie, pentru că eventualele lufturi sau baghete ornamentale să fie mascate de ușa. Dacă montezi ușile de interior la finalul lucrărilor, vei menține starea perfectă a ușilor și riști mult mai puțîn că la finalul amenajării să ai uși zgariate sau stropite.
Verifică golul în zid, ai grijă să fie la un unghi de 90° în plan vertical și orizontal. Pentru fixarea ușii trebuie să ai la îndemână:

  • Pene
  • Boloboc
  • Spumă poliuretanică
  • Șurubelniță sau percutantă
  • Ciocan
  • Distantieri ajustabili
  • Adeziv

Cum depozitezi ușa înainte de montaj

Dacă ușa este din lemn, trebuie să o depozitezi într-un spațiu acoperit, ferit de frig și uscat. De asemenea, pentru a evita încovoierea sau deformarea, ușa trebuie depozitată pe verticală sau pe orizontală și sprijinită de perete într-un unghi de aproximativ 20 grade. Este recomandat că folia protectoare să nu fie scoasă decât după terminarea montajului, pentru a minimiza riscul de zgârieturi.
Ușile de interior se monteză în camere în care temperatura nu este mai mică de 10 grade C și umiditatea mai mare de 65%.

Montarea ușilor de interior din lemn

După ce te asiguri că golul de zidărie este complet curățat, este timpul să montezi tocul.

Primul pas – Montarea tocului

Pentru montare este recomandat să respecți următorii pași:

  1. Înainte să montezi tocul, asigura-te că ușa montată are între 1 – 1,5 cm deasupra pardoselii – fie gresie fie parchet
  2. Este indicat să protejezi tocul cu hârtie autoadeziva
  3. Cu ajutorul bolobocului, poziționează corect tocul pe verticală
  4. Folosește penele de lemn pentru a fixă temporar tocul
  5. Între exteriorul tocului și golului de zid, pe toate laturile, instalează un distantier de lemn care te ajută să stabilești poziția clară a ușii și alinierea acesteia
  6. Pentru fixarea tocului în zid, folosește minimum două șuruburi pe fiecare latura a tocului. Dacă este nevoie să ajustezi verticalitatea, strânge sau deșurubează șuruburile
  7. Așază foaia de ușa în balamale și verifică dacă se potrivește corespunzător
  8. Umezește suprafață de lucru cu apă și aplică spumă poliuretanică de jos în sus, pentru a acoperi golul de zid
  9. Lasă foaia de ușa pe poziție, aproximativ 12 ore, până se usucă complet
  10. După ce spumă s-a întărit, îndepărtează distanțierii ajustabili și penele de fixare și taie surplusul de spumă cu un cutter

Pasul doi – Fixarea ușii în balamale

Acesta este momentul în care se începe fixarea mecanică a ușii:

  1. Înainte să începi, trebuie să reglezi foarte bine balamalele.
  2. Pentru a așeza corespunzător balamale, deschide și închide repetat ușa.
  3. După ce acul broaștei nimerește în deschiderea din toc, poți monta feroneria – broască și mânerul
  4. În cazul în care partea de jos a ușii atinge pardoseală, este indicat să intercalezi șaibe de oțel sub părțile superioare ale balamalelor. Canatul ușii va fi ridicat astfel în poziția dorită.

Montarea altor tipuri de uși

În cazul în care optezi pentru un alt tip de ușa interioară decât cel clasic, fie din motive de funcționalitate, fie de design, trebuie să ai în vedere câteva aspecte în ceea ce privește montajul:
Montarea ușii de interior de sticlă
Ușa din sticlă este o opțiune bună pentru cei care preferă să aibă senzația unui spațiu generos, datorită luminii care pătrunde în interior. În cazul în care vrei să montezi o ușa de sticlă într-o zona cu trafic intens, poți opta pentru sticlă securizată, care este foarte rezistență și nici nu își pierde aspectul de nou o perioada lungă de timp. Mai mult, ușile din sticlă se întrețîn foarte ușor cu ajutorul unor soluții non-abrazive.
Montarea unei uși de sticlă nu este cu nimic deosebită față de montarea unei uși de lemn obișnuite.
Montarea ușii de interior glisantă / culisantă
Nu există nici o diferența între ușile glisante și cele culisante. Acțiune de culisare sau glisare se referă la aluncarea unui obiect pe un dispozitiv special, în cazul ușilor, este vorba de rolele pe care acestea sunt montate.

  1. Și aici, tocul este montat primul, prin lipire cu spumă polieuritanica. Asigura-te că tocul este drept în cele 3 planuri.
  2. Ai grijă că, în partea unde va funcționa ușa glisantă, tocul să fie instalat cu aproximativ 2mm mai ieșit față de planul peretelui. Pe buza superioară rămasă liberă se va așeza ulterior suportul pentru șînă de glisare.
  3. Marchează locul pentru găurile suruburilor și pentru cele ale diblurilor de fixare.
  4. Poziționează suportul pentru șînă de glisare pe buza superioară a tocului, la aproximativ 15mm de colțul exterior
  5. Pervazul orizontal va trebui decupat în dreptul suruburilor de susținere a glisantei pentru a se putea monta pe cât posibil mai aproape de față peretelui.
  6. Elementul vertical de închidere al ușii se fixează de pervazul vertical de pe partea corespunzătoare cu 5 sau 6 șuruburi
  7. Șină de glisare se fixează de suportul ei cu șuruburile cu filet metric
  8. Urechea de prindere se poziționează la aproximativ 150 mm de marginea ușii măsurat până în axul șurubului principal
  9. Reglajul foii de ușa se face din cele 2 șuruburi principale de susținere
  10. Fixarea ghidajul de pardoseală cu bandă dublu adezivă pentru a determina poziția corectă
  11. După determinarea poziției finale, în parchet se pot da șuruburi de fixare
  12. Fixează masca sistemului de glisare fie cu șuruburi fie cu un adeziv puternic

Montarea unei uși pliante

O ușa pliantă este o opțiune foarte bună pentru un apartament mic, unde spațiul trebuie economisit eficient. Iată pașii pentru a monta o ușa pliantă:

  1. În funcție de instrucțiunile de montaj, măsoară cotele pe cadrul ușii sau pe părțile interioare și marchează-le. Aici va trebui să dai găurile.
  2. Montează clipsurile pentru sinele glisante și contrasine.
  3. Aplică agentul de ungere din setul de livrare pe glisiere pentru că ulterior ușa să se deschidă și să se închidă ușor.
  4. Împinge cele două jumătăți de ușa în sinele glisante și ajustează șină
  5. Fixează șînă pe clipsurile premontate
  6. Taie o degajare pentru prag în contrasinele fixate perpendicular în cadrul de ușa
  7. Fixează cele două contrasine pe clipsurile de montaj și introdu sinele în cele două aripi ale ușii
  8. Fixează cele două profile de acoperire la dreapta și la stânga șinei glisante cu clipsurile de montaj
  9. Pune mânerele de ușa și înșurubează-le strâns

Ce faci dacă…

Ai o ușa mai mare decât spațiul gol din zid?

În cazul în care ai achiziționat o ușa standard de peste 2 metri înălțime, o opțiune este să tăi maximum 2 centimetri din ușa și toc și să montezi un contratoc și un pervaz. Ai grijă să folosești un fierăstrău circular de mâna că să poți tăia drept. Este o metodă mai simplă decât să spargi stratul de cărămizi din partea de sus. Dacă îți este mai ușoară opțiunea de a sparge peretele, poți încorpora un buiandrug. Așa, porțiunea de zidărie va fi susținută și nu mai trebuie să faci nici o modificare ușii.

Dușumeaua sau pereții au o ușoară înclinație?

Cel mai simplu mod de a verifică dacă pereții sunt drepți este cu ajutorul dreptarului. Dacă înclinația este foarte mică, de maximum 2 cm, atunci poți aplică două straturi de glet cu gletiera de maximum 2 mm. După ce se usucă, smirgheluieste ușor suprafață. Nu uită că înainte să dai cu gletul, să aplici un strat de amorsă diluată conform indicațiilor de pe ambalaj.

Ușa a fost montată strâmb?

În cazul în care ușa a fost montată strâmb, se recomandă demontarea și repoziționarea corectă. Dacă ușa este lăsată sau prea sus, poți scoate șaibă pentru a compensa luftul. Această soluție este mai riscantă, deoarece scoaterea saibei poate duce la apariția unor defecte sau a uzurii rapide.

Odată ce te-ai hotărât asupra tipului și modelului de ușă, cu puțină matematică și îndemânare vei reuși să montezi singur corect întregul kit.

Surrsa: mathaus.ro