Trebuie luate multe in considerare cand alegi un parchet

Deosebirea intre panourile laminate si parchetul triplu stratificat este una de baza. E ca si cum ai compara laptele natural cu laptele praf. Adica, cat mai simplu vorbind, panourile sunt un produs sintetic compus din rumegus prelucrat si straturi de hartie presata, in schimb parchetul multistrat este un produs executat din lemn natural. Lemnul respira si datorita acestui fapt regleaza microclimatul in case si apartamente. Absoarbe umezeala si o reda in aer cand acesta devine prea uscat. In plus, ionizeaza aerul, nu se electrizeaza si nu atrage praful. Acest fapt este extrem de important, mai ales pentru persoanele cu predispozitii alergice. In afara de aceasta, parchetul din lemn garanteaza izolatia termica a incaperii, resimtita precum podea calda si izolarea acustica  amortizeaza zgomotul. Parchetul triplu stratificat este caracterizat chiar printr-o mare rezistenta la deformare. Datorita acestor calitati si grosimii optime, parchetul din lemn poate fi montat peste instalatia de incalzire sub pardoseala. Un atu il reprezinta montajul rapid, usor si curat.

Diferenta intre parchetul uleiat si cel lacuit:

Principala diferenta printre altele rezulta din faptul ca uleiul patrunde in structura lemnului, protejandu-l dedeteriorari, expunand totodata frumusetea si aspectul natural al acestui material. In cazul parchetului uleiat, se vad mai putin zgarieturile, mai ales la inceputul perioadei de utilizare. Este de asemenea foarte usor, cu ajutorul uleiurilor disponibile in numeroase puncte de vanzare ca o persoana sa reconditioneze singura micile deteriorari. Daca ne referim la lac, atunci trebuie sa spunem ca parchetul  este acoperit cu mai multe straturi de lac, uscat cu raze UV, ceea ce constituie o foarte buna protectie impotriva uzurii, a zgarierii si a altor tipuri de deteriorari.  Atat uleiurile cat si lacurile sunt pe deplin sigure. Nu contin substante daunatoare. In casa nu vor exista nici un fel de pulberi sau de mirosuri de lac. Din acest motiv, pot fi montate In camerele copiilor si In locuintele persoanelor care sufera de alergii. Faptul ca sunt sigure pentru sanatate este confirmat de certificatul eliberat de Institutul de Stat pentru Igiena.
Vom vedea  multe tipuri, dimensiuni, culori, metode de aplicare  si o larga  varietate a  tipului de lemn din care este fabricat parchetul astazi. Aceasta informatie este generala, dar este un punct de plecare in cautarea parchetului potrivit. Intotdeauna  uita-te la mai multe produse din aceeasi gama, compara  privind garantia, grosimea , modul de fabricatie, lacuirea si finisarea parchetului, dimpreuna cu alte specificatii importante subliniate in acest articol.

Topul celor 5 lucruri pe care ar trebui sa le stii: 

1 – intotdeauna stabileste un buget, si aminteste-ti ca daca pretul este prea scazut inseamna ca si calitatea e la fel;
2 – alege parchetul in functie de utilitatea camerei;
3 – alege un model care sa completeze decorul camerei;
4 – alege parchetul cu o finisare potrivita suprafetei respective;
5 – intotdeauna alege un furnizor profesionist  pentru ca exista multe amanunte tehnice care pot dauna sau chiar compromite produsul.

Bucatarii/living-camera de zi : In noile constructii, acestea sunt cele mai comune spatii pentru montarea parchetului. Usurinta cu care se intretine, spatiul deschis  si fluxul circulatiei fac ca aceasta  suprafata sa fie propice montarii parchetului. Parchetul alb/negru  nu se potrivesc prea  bine in acesta  zona din cauza,mancarii si apei.
Curatarea permanenta  este o parte importanta in intretinerea parchetului, fie ca este circulat sau nu. Curatati regulat si stergeti imediat scurgerile de mancare sau de apa.

Sufrageriile: In general se foloseste un model traditional, de culoare inchisa in combinatie cu modele de covor oriental. Aceste suprafete pot avea marginile incrustate cu mozaic sau colturi ce subliniaza nota distinctiva a modelului de parchet One of a kind. Modelul privind acest tip de parchet se va alege in asa fel incat sa fie  in concordanta cu modelul mobilei. Se vor completa una pe alta daca culoarea parchetului va avea  aceeasi nuanta sau va avea o nuanta inchisa  sau mai deschisa decat mobila. Nu uitati: cu cat parchetul este de culoare mai inchisa cu atat suprafata va parea mai mica.

Baile: Intr-o baie care este folosita zilnic, nu se poate folosi parchet, datorita expunerii permanente la umezeala. Pe de alta parte, se poate lua in considerarea folosirea parchetului in baia pentru oaspeti, care nu este folosita zilnic. Asigura-te ca folosesti covorase specifice si ca stergi imediat orice scurgere de apa.

Biroul amenajat acasa/dormitoarele: Parchetul se poate folosi in dormitoare, adesea alaturi de covorase. Camerei unde este amenajat biroul i se potriveste parchetul traditional de culoare inchisa, in schimb pentru dormitoare nu este definita inca o tendinta. Nota: scaunele, mobila pentru TV pot distruge luciul parchetului. Asigura-te ca parchetul este protejat, asigurandu-te ca mobila nu este facuta din materiale care zgarie. Este necesara intretinerea regulata.

Detalii specifice care nu pot fi omise: 

Categoria: Care este tipul lemn dorit? Acest aspect este important: de ex.-parchet din stejar. Este din categoria Domestic sau din cea Exotic? Unele tipuri pot fi folosite chiar peste surse de caldura, altele nu; altele rezista la umiditate mai mult decat restul.

Clasa: Unele categorii au diferite standarde, unele nu au deloc. Cu cat standardul e mai ridicat cu atat acel model de parchet este mai de top.

Taietura: Structura parchetului este legatura dintre unghi, in 3 taieturi reprezinta standardul sau poate fi taita si in colturi. Taietura in colturi are mai putine straturi insemnand ca umezeala este exclusa.

Dimensiuni: care este grosimea si latimea parchetului? Care este lungimea? Aceasta chestiune poate fi importanta daca se adauga la intrare un strat acoperitor. Uneori modelul ales nu se potriveste. Intotdeauna este recomandat sa stiti lungimea, latimea si grosimea parchetului ales.

Modelul: Cel mai des folosit este cel din lemn de molid, modul de intrebuintare  depind de startul de dedesubt, parchetul fiind in multe modele pornind de la cel simplu la cel complex. Asigura-te ca acest lucru este scris in contract, pentru a vedea unde se potriveste mai bine.

Culoarea: Cere o monstra, neterminata sau una care sa fie lacuita. Fiecare producator are gama lui de nuante. Astazi cele mai des folosite sunt cele din stejar si artar. Intotdeauna vor fi variatii de culoare intre scanduridin cauza ca fiecare dintre ele poate proveni din copaci diferiti.

Intrebari  inainte de a lua decizia 

Este o zona circulata intens?  Luciul parchetului si culoarea pot fi afectate de acest lucru. La culorile inchise acest lucru iese in evidenta, in timp ce la culorile din stejar si artar nu se observa. Zonele circulate intens necesita o atentie deosebita atunci cand se pregatesc pentru lusruit. In aceste zone intretinerea regulata este recomandata. Asigura-te ca lustrul aplicat este compatibil cu tipul parchetului. Satinul sau luciul uretan acopera mai bine urmele lasate in zona circulata intens. Covorasele sunt recomdatae spre a se folosi in aceste zone, in zonele de bucatarie, intrari interioare sau cele din afara.

Tipul lemnului care iti place sau tipul care se potriveste zonei? 
Unele tipuri rezista mai bine decat altele, in zonele de circulatie intensa. Aceste tipuri sunt granulate sau arata bine? Unele tipuri sunt mai rezistente decat altele. Artarul e mai dur decat stejarul, are mai putine granulatii, dar nu poate fi patat. Aminteste-ti ca tipul de lac folosit si cate straturi de vopsea are aplicate, poate determina daca se potriveste intr-o zona circulata intens.

Ce culoare se asorteaza  decorului respectiv? Unele culori inchise fac camera sa arate mai mica, vazandu-se urmele mai accentuat. Culorile mai deschise sau cele naturale cele mai populare stejarul si artarul pot crea un spatiu deschis facand camera sa para mai mare. Privind tendintele in materie de culori in zilele noastre, acestea sunt folosite cel mai des in case sau birouri.
Tipul parchetului ar trebuie sa se asorteze cu mobila si accesoriile din camera respectiva si totodata sa sublinieze personalitatea unica a  camerei ca un tot unitar. Cele mai des intalnite culori sunt: culoarea stejarului de un rosu natural, culoarea naturala a artarului dar cu stilurile decoratiunilor din ziua de azi totul se potriveste. Culorile inchise pentru interioarele formale sau cele traditionale, culorile deschise modelul country, casual sau cel contemporan. Sunt multe optiuni de selectare a parchetului pentru casa dvs. pentru ca sunt multe tipuri si culori de unde puteti alege.

Persoana care va poate ajuta in alegerea parchetului: Constructorii/arhitectii tind sa foloseasca acelasi parchet ca altadata, decoratorii tind sa foloseasca culoarea ca fiind primul considetent in alegerea unui produs. Fie ca produsul este finit sau nu  luati o monstra din parchet pentru a o compara cu materialele, culoarea, mobilei  folosite in aceea camera.

Persoana care se ocupa de intretinerea parchetului: Persoana care cumpara parchetul trebuie sa cunoasca produsul la fel ca si beneficiarul, de obicei fiind aceeasi persoana. Cunoasterea procedurilor recomandate ca si pe cele care pot dauna parchetul sunt importante. Asigura-te ca ti se aduce la cunostinta acest lucru si ca este stipulat in contract. Dupa ce parchetul este montat, indicat este sa procuri un set de clatire special.
Toate aceste intrebari, ca de altfel multe altele sunt importante si te  ajuta in alegerea parchetului potrivit. Nestiind toate raspunsurile iti poate creea dificultati in alegere. Cel mai important lucru, avand in vedere ca incercam sa aflam cat mai multe despre asta, este contractarea unui furnizor profesionist  si bine informat din acest domeniu.
Nu depinde doar  de furnizorul tau principal sau de designerul casei tale. La urma urmei, o alegere gresita te va costa pe tine proprietarul, indiferent daca e vorba de bani, timp sau chiar implicarea unui avocat. Asigura-te ca discuti cu un furnizor profesionist. Incearca sa vezi tipul parchetului care se potriveste exact cu modul de montare; in ce conditii este recomandata folosirea, si in final, este acest tip de parchet potrivit pentru ceea ce cauti tu?
Unele tipuri de parchet sunt mai agreate decat altele, dar care nu se potrivesc cu ceea ce cauti tu sau nu se potrivesc cu zonele de circulatie intense. Culoarea care iti place se poate asorta cu decorul camerei, dar nu si cu modelul ales.Tipul de lemn, sa spunem, pin lemn de esenta usoara, de exemplu, se pateaza usor si este mai moale decat stejarul. Ar trebui sa luati in considerare multi factori in privinta alegerii unui parchet.