Parte integrantă a ambientului, folosite zilnic, ușile sunt supuse diverselor acțiuni atât mecanice cât și chimice: frecare, lovire, murdărire, umiditate, lumină. Toate aceste acțiuni își pun amprenta asupra aspectului ușilor. În cazul nerespectării unor norme generale de utilizare și întreținere, în timp ușile își vor pierde aspectul și funcționalitatea.
În fiecare zi, ușile se deschid și închid de nenumărate ori; atât închiderea cât și deschiderea trebuie făcute cu grijă, corect. Suntem tentați de multe ori să deschidem ușa cu genunchiul sau cu șoldul. Aceste obiceiuri pot zgâria sau murdării suprafață ușii și vor slabi elementele de îmbinare a broaștei și a balamalelor. Deschideți deci ușa cu mâna.
Curățarea ușilor este un subiect delicat; în funcție de materialul din este confecționată foaia de ușa (lemn, furnir, folie ecologică, tablă), trebuiesc folosite substanțe și unelte adecvate. Evitați substanțele pe baza de clor, care poate decolora, a detergentului de vase; nu folosiți bureți abrazivi sau lama cuțitului pentru a îndepărta eventualele pete. Chiar dacă nu sesizați pe moment, acestea lasă urme fine care în timp se pot adânci.
Umiditatea excesivă poate dăuna ușilor din lemn sau furniruite. Aveți deci grijă când faceți baie sau gătiți o perioada îndelungată să aerisiți încăperile, eventual să aveți o fereastră deschisă permanent.