Parchetul din lemn este un produs unic al naturii, caracterizat prin variatii distincte in esenta si culoare. Aceste variatii distincte in esenta si culoare nu sunt defecte, ci constituie o parte din frumusetea si unicatul parchetului din lemn masiv. (Aceste variatii inerente sunt de asteptat si intensifica frumusetea naturala si farmecul parchetului). Parchetul din lemn triplu stratificat sau masiv distribuit de noi este fabricat in conformitate cu standardele industriale international acceptate.

Montatorul isi asuma toata responsabilitatea pentru inspectia finala a calitatii produsului. Aceasta inspectie a parchetului trebuie facuta inainte de montaj. Examinati cu atentie parchetul, cu atentie deosebita asupra culorii, finisajului si calitatii inainte de a-l instala. Inainte de a incepe montajul oricarui parchet din lemn , montatorul trebuie sa determine daca mediul unde va avea loc lucrarea si conditiile si tipul de podea pe care va fi montat sunt acceptabile, asigurandu-se ca acestea sunt in conformitate cu cerintele stipulate in aceste instructiuni pentru montajul parchetului din lemn. Firma noastra isi declina responsabilitatea in cazul esuarii montajului, datorata sau asociata cu podele pregatite in mod necorespunzator sau cu deficiente ale mediului de instalare.
Folosirea petelor, umpluturilor si a chitului pentru corectarea defectelor in timpul instalarii trebuie acceptat ca o procedura uzuala.
La cerere, un procent de 5-10% trebuie adaugat la cantitatea in metri patrati necesara, ca marja de eroare, in functie de modul de instalare, pentru a completa instalarea (instalarea in diagonala poate lua mai mult).

INSPECTIA LOCATIEI DE MONTAJ SI ACLIMATIZAREA PARCHETULUI

Intr-o constructie noua, parchetul din lemn este unul din lucrurile instalate la urma. Orice lucrare care implica apa sau umezeala (instalatii sanitare, tavane acustice, lucrari la pereti) trebuie sa fie incheiate inainte de a instala parchetul. Sistemele de incalzire si de aerisire trebuie sa fie operative in intregime, mentinand o temperatura constanta in camera de 15.5-16şC si o umiditate relativa de 30-50%.
Parchetul nu va fi livrat pana cand cladirea nu este terminata si orice lucrari in ciment, tencuiala, var si alte materiale sunt complet uscate. Betonul si tencuiala trebuie sa fie uscate si vechi de cel putin 60-90 de zile. Verificati subsolurile si spatiul de sub podea pentru a va asigura ca sunt uscate si bine ventilate pentru a evita stricaciunile provocate de umezeala.
Parchetul trebuie sa ajunga la locul instalarii cu cel putin 10 zile inainte de instalare. Nu deschideti pana nu e gata de instalare.
Manevrati cu grija. Nu il asezati in picioare. Depozitati parchetul intr-un loc uscat, asigurand un spatiu minim de patru inci sub si in jurul cutiilor.
Nu depozitati direct pe beton sau langa pereti exteriori. Cutiile ar trebui asezate in zona de instalare.
Zona de instalare trebuie sa aiba o temperatura constanta de 15.5-19 grade Celsius si o umiditate relativa de 40-60% timp de minim 5 zile inainte de instalarea oricarui tip de parchet.

PREGATIREA PODELEI

Podelele trebuie sa fie:
CURATE – razuite sau smirgheluite, maturate, fara ceara, grasime, vopsea, ulei si alte molozuri;
NETEDE/INTINSE – Smirgheluiti zonele mai ridicate si incheieturile si umpleti zonele mai joase- planeitatea sapei nu trebuie sa depaseasca abaterea de 2mm/1.5metri liniari;
SOLIDE – sapa autonivelanta trebuie sa aiba o compresivitate de 35 NEWTON/mm patrat, se recomanda utilizarea sapei autonivelante H600;
USCATE – sapa trebuie sa aiba o umiditate sub 2%. Pentru o sapa cu umiditate intre 2% si 5% se aplica rasina epoxidica R410.
Retineti: Toate testarile pentru umezeala trebuie facute inainte de aclimatizarea lemnului si de pregatirea locului.

PREGATIREA LOCULUI DE MONTAJ

Aclimatizati produsul timp de 10 zile inainte de instalare;
Verificati daca podeaua este neteda si solida. Reparati daca este necesar;
Taiati din lungimea usilor;
Eliminati materialele de constructie existente.

STABILITI UN PUNCT DE PORNIRE

Inainte de inceperea instalarii propriu-zise, pentru a da aspectul corespunzator podelei parchetate, distribuiti placi scurte si lungi peste zona unde urmeaza a fi instalat parchetul, in cazul unei lungimi aleatorii. Lucrati din mai multe cutii o data, pentru a asigura un amestec corespunzator de culoare si nuanta.
Aliniati primul rand de placi pentru a va asigura ca aveti o linie dreapta dintr-un capat la altul al camerei. Desenati o linie cu creta la distanta dorita de perete, pentru a va ajuta atunci cand aliniati placile. Uniti bine placile intre ele pentru a obtine cel mai placut aspect dupa terminarea parchetarii.

MONTAJUL PARCHETULUI

Ca strat intermediar intre parchet şi suprafata de montaj folosiţi materiale naturale :
1. carton ondulat, 2. suport de plută, 3. planşee naturale sub  podea.

Directia montarii parchetului este influentata de dimensiunile incaperii. Dacă nici una din laturile incăperii nu depăşeşte 8 m, vă recomandăm să montaţi parchetul in lungul direcţiei de cădere a razelor solare, perpendicular faţă de fereastră. In cazul dimensiunilor care depasesc 8 m sau a incăperilor lungi şi inguste de exemplu: coridoare, parchetul se va monta intotdeauna de-a lungul laturii celei mai lungi.
După stabilirea direcţiei de montare a parchetului măsuraţi lăţimea incăperii. Din valoarea respectiva scădeţi lăţimea spaţiilor de dilataţie (de obicei 2 x 15 mm) şi impărţiţi la 207 mm (lăţimea unei placi de parchet). In felul acesta veţi calcula numărul randurilor placilor de parchet care trebuie montate şi dimensiunea ultimului rand de placi de parchet. Dacă ultimul rand va fi mai ingust de 70 mm, trebuie să tăiaţi de asemenea din primul rand instalat.

ATENŢIE:
Dacă umiditatea suprafetei de beton este de 2-3%, vă recomandăm să folosiţi folie de polietilenă cu grosimea de 0,2 mm, pentru a proteja parchetul de acţiunea umezelii. Asezati-o păstrand cel puţin 2 mm de suprapunere a foliei, aplicand in locurile de imbinare bandă adezivă.

Montarea parchetului : se incepe de la aplicarea foliei izolatoare intre parchet şi suprafata betonata avand grijă ca marginile să se atingă (să nu se suprapună), cu excepţia planşeelor naturale sub-podea care se aşeaza păstrand distanţa de 2 mm intre ele, iar de 10 mm intre plansee şi perete

Plasaţi primul rand de placi cu federul către perete. Imbinaţi parchetul pe marginile mai scurte prin imbinarea paralelă a elementelor profilate (feder – nut) ale placilor. O altă metodă de imbinare constă in imbinarea frontală a placilor cu ajutorul ciocanului şi blocului de batere. Ultima placa se va tăia păstrand spaţiu de dilatare in care se vor introduce pene de lemn.

Plasarea următorului rand de placi va incepe cu o bucata de placa de parchet rămasa din randul anterior cu condiţia ca lungimea acesteea sa nu depăseasca 50 cm. Păstraţi minim 50cm pentru echilibrarea imbinării la capetele placilor din randurile invecinate sau alaturate. Tinand placa de parchet inclinată introduceţi federul in nut , pe urmă apăsaţi cu mana in jos. Cu ajutorul ciocanului şi blocului de batere imbinaţi placa de parchet montată cu randul placilor de parchet montate anterior. Procedaţi in acelaşi mod la instalarea următoarei placi de parchet păstrand o distanţă de 5-8 mm intre placi. Cu ajutorul ciocanului şi uneltei de montaj imbinaţi părţile frontale ale placii de parchet.

Urmatoarele randuri de placi de parchet trebuie montate din partea frontală (pe toată lungimea, pentru a elimina jocurile intre imbinările frontale) cu ajutorul uneltei de montaj. In spaţiile de langa pereţi introduceţi pene de strangere.

ATENŢIE:
La montarea parchetului nu folosiţi curele de montaj. In cazul in care este necesar sa se ocoleasca unele obstacole (de ex. ţevi de incălzire central) va trebui sa marcaţi placile de parchet ce necesita modificari suplimentare, tăiate la dimensiuni şi montate. Lasati o marja de 10 mm spatiu de dilatare in jurul elementului ocolit. Spaţiul intre ţeava şi parchet il puteţi acoperi cu o rozetă.

Ultimul rand inainte de montare trebuie bine măsurat . Dacă este prea lat tăiaţi pană la dimensiunea potrivită. Tăiaţi partea placii de parchet cu nut. După potrivirea cu celelalte placi de parchet trebuie fixata cu ajutorul uneltei de montaj pentru a elimina jocul intre placile de parchet instalate. Pe toata lungimea peretelui lăsaţi spaţiul de dilatare cu lăţime de 10-15 mm.

După instalarea parchetului inlăturaţi penele de blocare iar spaţiul rămas acoperiţi-l cu plinta decorativa. Plinta trebuie fixata la perete (este interzisă fixarea plintei de parchet) cu ajutorul diblurilor şi şuruburilor sau de plinta montata deja.

 

Imediat după montarea plintei si parchetului puteţi utiliza camera.